Manuele therapie

Heeft u rugklachten, nekklachten, hoofdpijn, schouder- of armpijn?
Manueel therapie is bij uitstek een vorm van fysiotherapie om dit te behandelen. Er wordt gekeken naar uw houding en de manier van bewegen, daarnaast zorgen we ervoor dat de gewrichten beter gaan functioneren. Wij gebruiken hiervoor een aantal specifieke technieken. De therapie heeft vaak meteen effect, u heeft minder pijn en kunt zich beter bewegen.

Oedeemtherapie / lymfedrainage

Bij deze therapie houden wij ons bezig met de behandeling van patiënten die last hebben van (lymf)oedeem, een abnormale ophoping van weefselvocht(lymfe) in het lichaam. Oedeem komt onder meer voor bij mensen met (borst)kanker, mensen die een lymfklieroperatie hebben ondergaan of mensen met littekens. Primair lymfoedeem komt voor, maar ook secundair lymfoedeem als gevolg van bestraling, chemotherapie, een operatieve ingreep of een ongeval.

Oedeem kan ook voorkomen bij mensen met vaatstoornissen.

Behalve lymfedrainage, een vorm van massage ter afvoerbevordering van het lymfesysteem, kan de behandeling bestaan uit beweegadviezen, lymfetaping en zo nodig (adviezen in) compressietherapie. Ook deze behandeling heeft snel effect en heeft geen bijwerkingen of nadelige effecten.

Littekens kunnen verkleefd raken, o.a. door radiatieschade. Fascietechnieken, speciale handgrepen om verklevingen los te maken en ruimte te creeren zodat weefsellagen weer kunnen verglijden ten opzichte van elkaar, helpen om de mobiliteit weer terug te winnen.

Lipoedeem is een aandoening waarbij vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Er ontstaan plaatselijke vetophopingen op heupen, dijen, onderbenen, binnenkant van de knieën of de armen, die niet beïnvloed worden door gewichtsvermindering en sporten. Bovendien kunnen deze vetophopingen pijnklachten geven of de benen snel vermoeid doen raken. Ook hierbij kan oedeemtherapie uitkomst bieden.

Wilt u meer weten over oedeem? Kijk eens op https://oedeemboek.nl/. Dit boek kunt u ook via de website oedeemboek.nl bestellen.

Longfysiotherapie en COVID revalidatie

Revalidatie voor COVID-19 patiënten
Fysiotherapie speelt een belangrijke rol bij patiënten die herstellen van COVID-19.
De gevolgen van corona kunnen langdurig zijn, je kan denken aan bijvoorbeeld
– vermoeidheid en conditieverlies
– verlies in spierkracht
– benauwdheid
Daarom is het van belang om na de ziekteperiode snel te starten met revalidatie, zodat je weer
je dagelijkse activiteiten kunt hervatten.
De behandeling na doorgemaakte corona kan o.a. bestaan uit ademhalingsoefeningen,
lichaamsbewustwording en kracht-/ conditie training.
Met de gespecialiseerde zorg voor corona, soms ook bestaande uit de samenwerking met
andere disciplines, wil ik jullie helpen om je dagelijkse activiteiten weer te kunnen hervatten.
Ik ben ook gespecialiseerd in de behandeling van longproblematiek, zoals COPD.
Indien u vragen heeft of een afspraak wilt inplannen, kunt u mij bellen.
Maaike

Bewegen onder begeleiding

Fit in Beweging

Fit in Beweging is een oncorevalidatieprogramma voor mensen die onder deskundige begeleiding hun conditie op peil willen houden of verbeteren tijdens of na de behandeling van (borst)kanker. Voorheen heette dit Beweeg-je-Fit. 2x per week wordt gedurende een uur in een groepje van max 4 personen getraind.

Bent u oncologiepatient, maar wilt u liever individueel begeleid worden of individueel uw conditie verbeteren? Dat kan natuurlijk ook. Henriette heeft veel ervaring met oncologiepatienten.

​COPD beweegprogramma

Als u zich inspant en dat leidt tot benauwdheid en hoestbuien, is het begrijpelijk dat u lichamelijke activiteiten liever mijdt. Maar als u chronische bronchitis of longemfyseem heeft, kortweg COPD, is het extra belangrijk dat uw conditie niet in een neerwaartse spiraal terechtkomt. Als u minder beweegt, zullen klachten juist eerder optreden en uw mogelijkheden steeds verder afnemen.

Het doel van het beweegprogramma is dan ook een verbetering in de kwaliteit van leven door middel van een actievere leefstijl. U krijgt meer uithoudingsvermogen en leert verantwoord bewegen.

De Skillmill

Ook hebben wij ook een Skillmill in onze praktijk. Dit is een loopband zonder stekker. Met de gele hendel kan je trapsgewijs de weerstand instellen, van heel licht tot heel zwaar. Alle spieren in de benen kunnen hierdoor getraind worden.We hebben een filmpje gemaakt om het goed te laten zien. Door de stevige, lange relingen aan beide zijden voelen ouderen zich ook al gauw thuis op dit apparaat. Balans en conditie kunnen zo op een aangename en leuke manier verbeterd worden!

Overige Specialiteiten

Behalve voor algemene fysiotherapie, oedeemtherapie en lymfedrainage kunt u bij ons terecht voor viscerale therapie en lichaamsbewustwording. Hier hebben wij meerdere postacademische cursussen in gevolgd en deze vormen een toegevoegde waarde, een aanvulling, in de totale fysiotherapeutische behandeling.